piątek, 25 października 2013

Co można zrobić z gruszek - część II

Co można jeszcze zrobić z gruszkami?
Oczywiście je zjeść :)


Można zrobić szybkie i łatwe Crumble gruszkowe - czyli owoce przykryte kruszonką i zapieczone w piekarniku. Pycha! To jeden z moich ulubionych deserów na ciepło, czasem podane z lodami.

Co jest potrzebne:
Gruszki, sok z połowy cytryny
Kruszonka: 150 g mąki pszennej, 2 łyżki płatków owsianych, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki cukru, 100 g masła

Połączyć ze sobą płatki, mąkę, cukier, cynamon oraz pokrojone w kostkę zimne masło. 
Wszystko rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem. Jeśli są twarde to można wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu przez około 5-10 minut.
Gruszki ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego masłem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-45 minut w 180 stopniach do złocistego brązu.
Oczywiście często modyfikuję ten przepis w zależności co mam w domu :)
Czasem robię je bez płatków, dodaję rodzynki, suszone śliwki lub zmielone orzechy. Ciasto można podawać z budyniem, bitą śmietaną lub lodami. 



Sok z gruszek
Przepis znaleziony tutaj
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, przeciskamy przez sokowirówkę.
Powstały sok przelewamy do wyparzonych butelek czy słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min (w czasie pasteryzacji miąższ gruszki wytrąci się z soku i uniesie ku górze butelki – to naturalne zachowanie, przed wypicie należy sok wstrząsnąć).


Pozostały z sokowania miąższ gruszki możemy wykorzystać do przygotowania konfitury - co oczywiście zrobiłam.
Specjalnie dla Was jesienna kawa z konfiturką.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Aniu, powodzenia w blogowaniu! Z przyjemnością przejrzałam Twoje wpisy okraszone pięknymi zdjęciami... dekoracje naturalne, a jakie inspirujące! Postaram się i ja przygotować coś według Twoich propozycji.
    Crumble robiłam z jabłkami, śliwkami i rabarbarem, ale nigdy z gruszką - spróbuję, bo uwielbiam owoce pod chmurą z kruszonki.
    Pozdrawiam ciepło!
    A

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu piękne zdjęcia i kompozycje, a gruszki uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń